31 MAYIS 2019 DÜNYA TÜTÜNSÜZ GÜNÜ
‘TÜTÜNÜN NEFESİNİZİ SİZDEN ALMASINA İZİN VERMEYİN’
‘TÜTÜNÜ DEĞİL SAĞLIĞI SEÇİN’
‘Her bireyin dumansız temiz bir hava solumak hakkıdır.’
Tütün ve tütün ürünlerine bağlı önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü her yılın 31 Mayıs gününü Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan etmiştir.
Tütün kullanımı tüm dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük salgınlardan biridir. Her yıl 7 milyon kişi tütün kullanımına bağlı hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin 6 milyondan fazlası direkt olarak tütün kullanımına bağlı, 890 bini ise pasif olarak tütün ve tütün ürünlerinin dumanına maruz kalanlardır. Tütün her 4 saniyede bir, bir kişinin ölümüne sebep olmaktadır.
Dünyadaki 1.1 milyar tütün kullanıcısının %80 i düşük ve orta gelirli ülkelerdir ve tütüne bağlı ölümler en çok bu ülkelerde olmaktadır.
Tütün kullanıcıları ciddi sağlık sorunları yaşamakta, genç yaşta ölmekte ve ailelerini zor durumda bıraktığı gibi, toplumun gelişimini de olumsuz etkilemektedir.
Tütün ve tütün ürünleri sadece kullanıcısının değil pasif olarak dumanına maruz kalanların da sağlıklarını olumsuz etkilemektedir.Pasif tütün dumanı restoranlar,ofisler ve kapalı alanlarda içilen sigara, sarma sigara ve nargilenin yanmasıyla ortaya çıkan dumandır. Bu dumanda 4000’ den fazla kimyasal bulunmaktadır.Bu kimyasallardan 250’ si sağlığa zararlıdır ve en az 50’ si de kansere sebep olmaktadır. Yetişkinlerde pasif tütün dumanı koroner kalp hastalığı ve akciğer kanseri gibi ciddi kardiyovasküler ve respiratuar hastalıklara sebep olmaktadır. Yenidoğanlarda ani ölümlere sebep olmaktadır.Hamilelerde düşük doğum ağırlığına sebep olmaktadır.2004 yılındaki toplam çocuk ölümlerinin %28 i pasif tütün dumanına bağlıdır.
Sigara koroner kalp hastalığı, inme ve periferik arter hastalıklarının gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Kardiyovasküler hastalıklar dünyadaki en sık ölüm sebebidir. Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %12 si aktif ya da pasif tütün içimine bağlıdır.Tütün hipertansiyondan sonra kardiyovasküler hastalıklara bağlı 2. ölüm sebebidir.
Tütün kullanımı akciğer, larenks, ağız, yutak borusu, boğaz, mesane, böbrek, karaciğer, mide, pancreas, kolon, rektum, serviks kanserlerine ve akut lösemiye sebep olur.
Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü Dünya Tütünsüz Günü’nde tütünün akciğer sağlığı üzerine olan olumsuz etkilerine dikkat çekmek istedi.
Akciğer Kanseri: Akciğer kanserinin önde gelen sebebi tütün kullanımıdır. Pasif tütün dumanına maruz kalmak da akciğer kanseri riskini artırır. Tütünü bıraktıktan 10 yıl sonra bu risk yarı yarıya azalır.
Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı: Nefes darlığı, öksürük ve balgamla karakterize olan bu hastalık da tütüne bağlı gelişmektedir. Özellikle genç yaşlarda tütüne başlayanlarda görülür.
Verem: Tütün kullanımı vereme yakalanma riskini artırır.
UNUTMAYIN:Dünyada tütün içimine bağlı her yıl 7 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bunların 890,000i pasif tütün dumanına bağlı!!!!!
Çocuklarımıza ve gençlerimize tütüne hiç başlamamaları için örnek olmalıyız. Onlara tütünün zaralarını anlatmalıyız.Tütün içenleri uyarmalı, tütünü bırakmaları için yardım etmeliyiz.
SAĞLIĞINIZA VE ÇOCUKLARINIZIN SAĞLIĞINA SAHİP ÇIKINIZ.
DAHA SAĞLIKLI BİR GELECEK İÇİN, TÜTÜN VE ÜRÜNLERİNİN ZARARLARINDAN KORUNMA VE DENETİM YASASINA UYUNUZ.
KKTC SAĞLIK BAKANLIĞI
Koruyucu Sağlık Hizmetleri Birimi