DUYURULAR

Bakan Pilli: "DSÖ’nün açıklaması ile birlikte olası Korona virüs salgınına yönelik hazırlıklara hemen başladık"

Bakan Pilli: "DSÖ’nün açıklaması ile birlikte olası Korona virüs salgınına yönelik hazırlıklara hemen başladık"

Bakan Pilli: "DSÖ’nün açıklaması ile birlikte olası  Korona virüs salgınına yönelik hazırlıklara hemen başladık"

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, Meclis Birleşiminde Sağlık Bakanlığının Koronavirüs salgını konusundaki faaliyetlerini açıkladı.

Aralık 2019 da Çinde başlayan yeni korona virüs salgınının bilindiği üzere kısa sürede 88 ülkeye yayıldığını söyleyen Bakan Pilli, Dünya Sağlık Örgütü tarafından global salgın riskinin olduğunun açıklamasıyla birlikte bakanlığın olası salgına yönelik hazırlıklarına hemen başladığını vurguladı.

Bakan Pilli bu kapsamda yapılan çalışmaları madde madde dile getirdi.

1- 23 Ocak 2020 de Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi, Bulaşıcı Hastalıklar Sürveyans Komitesini toplayarak salgın riskini ve yapılması gereken hazırlıkları değerlendirildi.

Bu toplantıda salgının ülkemize gelme riskinin mevcut olduğu ve tıbbi hazırlıkların yanında paydaş kurumlarda alınması gereken önlemlerin de  olduğuna karar verildi.

2- 24 Ocak 2020’ de Sağlık Bakanı başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Bakanlık Müsteşarı, Bakanlık, Temel Sağlık Dairesi ve Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürleri, Tabipler Birliği Başkanı, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanları, Çocuk Kliniği Şefi ve Sivil Havacılık Dairesi Müdürünün katılımıyla yapılan toplantıda ülkemizde olası bir salgın durumunun yaşanmaması için alınacak önlemler ve bu virüsü taşıyan bir kişi gelmesi durumunda yapılacaklar tartışılarak karara bağlandı ve basına duyuruldu. 

3- 28 Ocak 2020'de toplanan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesinde salgın, TSHD Müdürlüğü’nün öncülüğünde Sağlık Bakanlığının İlaç Eczacılık Dairesi Müdürü, Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü, Tabipler Birliği temsilcisi, Veteriner Dairesi temsilcisi,Sivil Havacılık Dairesi Müdürü, Limanlar Dairesi Müdürü, Sivil Savunma Müdürü, Enfeksiyon Hekimleri, Yakın Doğu Hastanesi Enfeksiyon bölümü temsilicisi, Belediyeler birliği Temsilcisi, Eğitim Bakanlığı Temsilcisinin katılımıyla her boyutuyla  tekrar  ele alındı.

4- Ayrıca   Ercan  Havalimanında Sivil Havacılık  Dairesi, Havaalanı Polisi, Gümrük Dairesi Müdürü ile havaalanı ve gümrüklerde alınması gereken önlemler  yerinde görüşüldü.

Alınan kararlar kapsamında şunlar yapılmıştır.

  • İlk olarak Ercan Havalimanına Termal Kamera kuruldu.
  • İzolasyon odası hazırlandı.
  • Doktorlara yönelik olası vakaların nasıl saptanıp izleneceğini  belirten bir rehber hazırlanarak Bakanlığa bağlı doktorlara ve Tabipler Birliğine iletildi.  Ambulansla Transport,Havaalanında İzlenecek Yol Vaka  takip Algoritması TSHD  ve Bulaşıcı Hastalıklar   uzmanlarımızca  hazırlanarak  bakanlığın ilgili dairelerine ve  Tabipler birliğine iletildi. 
  • Uçaklardaki riskli yolcuların saptanmasına yönelik yolcu bilgi formu hazırlanmasına karar verdildi ve hazırlandı. Ancak bu formların uçaklarda dağıtılması Türkiye’de bu uygulamanın henüz yapılmadığı sebep gösterilerek erken bulundu. (04 Şubat 2020)

5- Korona Virüsü olası vakalarının bildirimi için 2 adet GSM telefon hattı alınarak  aktifleştirildi. 0533 850 1188 ve 0548 850 1188

6- Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesinde Yoğun Bakım ünitesi de içeren Karantina Bölümü oluşturuldu.

7- Halka yönelik, Korona Virüsten Korunmayla ilgili neler yapabileceklerini anlatan posterler hazırlanarak, Ercan Havaalanı, Sınır Kapıları, Devlet Hastaneleri ve Sağlık Merkezlerine takıldı. 

8- Güncellenen bilgiler doğrultusunda tüm sağlık çalışanları için Vaka Yönetim Rehberi  yeniden güncellendi.

9- 03/02/2020'de   Cumhurbaşkanlığınca düzenlenen iki  toplumlu Sağlık Teknik Komitesinde iki toplum karşılıklı olarak almış oldukları önlemleri birbiriyle paylaşıldı. 

10- Girne ve  Mağusa Limanlarına da  termal kamera konuldu. Buralarda da izolasyon odaları oluşturuldu.

11- Kamu spotu hazırlanarak halkın farkındalığı artırıldı. 

12- Genetik labaratuvarına korona tetkiki için gerekli kit alındı ve çalışmalara başlanmıştır.

13- Üniversite temsilcileri ile Yabancı öğrencilerin durumunu  değerlendirmek üzere  toplantı yapıldı. Onlara şüpeli vaka tanımı anlatılıp  böyle bir vaka ile karşılaştıklarında ne yapacakları anlatıldı. Riskli  bölgelerden  gelecek olan Öğrencileri ile ilgili izolasyon isteyebileceğimizi  bunun  için  hazırlık yapmalarını istediğimizi söyledik. 

14- Her gün sürveyans elemanlarımız dünyada salgınla ilgili son duruma dair rapor hazırlıyorlar ve onları değerlendiriyoruz. 

15- Türkiye’nin almış olduğu kararlarla eş zamanlı olarak biz de son 14 gün içinde Çin, İran, Irak, Güney Kore ve İtalya’da bulunan kişilerin ülkeye alınmayacağını duyurduk. Türkiye kendi vatandaşları ile birlikte KKTC vatandaşlarının da gerekli kontrollerden geçirilerek gerekirse karantinaya alınabileceğini yaptığımız görüşmelerle bizlere bildirmiştir.

16- THY ve Pegasus uçaklarında Ercan Havalimanına giriş yapan yolculara anket formları dağıtılarak virüsün seyahat öyküleri ve iletişim bilgileri alınarak olası vaka izlenimleri için veriler elde edilmektedir. Ayrıca deniz limanlarındaki yolculara da bu formlar doldurtulmaktadır. Uçaklarda, gemilerde ve hava alanlarında da anonslar yaptırılarak korona virus hakkında bilgilendirme yapılıp Sağlık Bakanlığı korona virus iletişim  numaralarımız  sık sık hatırlatılmaktadır. 06 Mart 2020

17- Tüm  kara  kapılarında  Sağlık Bakanlığı’na ait elemanlarca broşür dağıtımına başlanmıştır. Elemanlarımız korona virüs görülen ülkelerden gelen yabancılara formlar doldurtarak sorgulama da yapmaktadırlar.

18- 06 Mart 2020 de Bakanlığımız tarafından yaptığımız basın duyurusunda salgın görülen ülkelerden gelen kişilerin, salgın iletişim telefonlarından bizlere ulaşmasını istedik.

Her geçen gün faaliyetlerimiz ve toplantılarımız devam etmekte ve olası bir salgına karşı eylem planlarımız artarak sürdürülecektir.

Print
Posted: Mar 10, 2020,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: