DUYURULAR

Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü 

Sağlık Bakanlığı gıda ve içme suyu denetimlerine aralıksız devam
etmektedir.

16 Ekim 2019- Dünya Gıda Günü 

2019 Yılı Teması: “Sağlıklı ve Sürdürülebilir Beslenmeyi Herkes için Ulaşılabilir Kılma”

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) kuruluş tarihi olan 16 Ekim, her yıl “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanmaktadır. 

FAO bu yılın temasını sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkes için ulaşılabilir kılma olarak belirledi. Sağlıklı beslenme, vücudun büyüme, gelişme ve günlük işlevlerinin sürekliliğinin sağlanması için gerekli olan besin öğelerinin yeterli miktarlarda alınmasıdır. Sağlıklı yaşam için sağlıklı beslenme son yılların en dikkat çeken ve toplumu en çok ilgilendiren konusu olmuştur. Bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak beslenmenin sağlığın temeli olmasındaki farkındalığın artması ile çeşitli ürünler ve gıda tüketimi modelleriyle ilgili söylemler artmıştır. 

“Gıdaların güvenli üretimi” kadar, “doğru bilgi” ile doğru bilgilendirme, çok değerli ve önemlidir" 

Tüketicilerin, gıda ve gıda güvenliği konusunda aydınlatılması ve bilinçlendirilmesi açısından, gıda ile ilgili yayın ve programlar son derece yararlıdır. Ancak, “Gıda ve Beslenme” konusunda “gıdaların güvenli üretimi” kadar, “doğru bilgi” ile doğru bilgilendirme, çok değerli ve önemlidir. 

Sürdürülebilir beslenme; kişinin gereksinimi olan besini sadece ihtiyacı kadar almasını, ihtiyacından fazla almamasını savunan bir beslenme modelidir. Bu modelde ihtiyaçtan fazla besin alınmayarak gıda israfının önüne geçmek esastır. Sürdürülebilir beslenme modelinin en önemli diğer özelliği güvenilir besleyici gıdaya, temiz suya, fiziksel ve ekonomik olarak besinlere ulaşabilmektir. Sebebi ne olursa olsun atılan veya bozulmaya bırakılan her türlü gıda, israf kategorisinde yer alıyor. Her yıl milyonlarca ton gıda çöpe gidiyor. Gıda ihtiyacı ise, dünya nüfusuyla birlikte artıyor.

Gıda güvenliği, bütün insanların her zaman aktif ve sağlıklı yaşamı için gerekli olan besin ihtiyaçlarını ve gıda önceliklerini karşılayabilmek amacıyla yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişebilmeleridir.”

Gıda güvenilirliği sağlıklı gıda üretimini sağlamak amacı ile gıdaların üretim, işleme, saklama, taşıma ve dağıtım aşamalarında gerekli kurallara uyulması, önlemlerin alınması olarak tanımlanmaktadır .Güvenilir gıda ise besin değerini kaybetmemiş, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan temiz olan bozulmamış gıda maddesi demektir.

Buna karşılık son yıllarda, görsel ve yazılı basında gıdada ciddi bilgi kirliliği söz konusudur. Gıda uzmanı olmayan kişilerce, duyuma dayalı ve bilimsel dayanağı olmayan görüşler hem çiftçimize, hem gıda üreticilerimize ve hem de tüketicilerin tercihlerine zarar vermektedir. Ülke neslinin sağlıklı olarak yetişmesi ve güvenli gıda ile beslenmesi, hem sağlık hem de ekonomik kayıpların önlenmesi için çok gereklidir. 

Sağlık, insan hasta olmadan korunursa, hastalıklar için harcanacak ülkemiz kaynakları, yatırıma kaydırılabilecektir.

"Sağlık Bakanlığı gıda ve içme suyu denetimlerine devam etmektedir"

(Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi) tam da bu noktada devreye girmektedir.

TSHD vatandaşların sağlıklı ve güvenilir gıda ile içme suyu tüketmesini sağlamak amacıyla sürekli denetim ve kontroller yapmaktadır. Gıda kontrolü; tüketicinin sağlık açısından ve ekonomik bakımdan korunmasını amaçlayan bir kamu görevidir. Ancak gıda güvenliği ile ilgili alınan önlemler, ticareti, sağlığın üst düzeyde korunması için gerekli olandan daha sınırlayıcı olamaz. Çünkü bu noktada da tüketicinin ekonomik koşulları devreye girmektedir.

Temel Sağlık Hizmetleri dairesi yaptığı denetim ve kontrollerde insan sağlığına ve yürürlükteki mevzuata uygun bulunmayan ürünlerin ithalatına, üretilmesine ve satılmasına izin vermemekteyiz.

Her ay rutin olarak 30 adet su işletmesinden ve 39 adet su istasyonu, su kabininden numune alınmakta ve gerekli kontroller yapılmaktadır.

"2019 yılı ilk altı ayında 611 işyeri denetlenmiştir" 

2019 yılı ilk altı ayında (toplu tüketim yerleri, fırın, pastane, okul mutfağı, otel, restaurant, alkollü, alkolsüz içki üreten fabrika vb.) 611 adet işyeri denetlenmiş, bu denetimlerde son kullanma tarihi geçmiş, uygun koşullarda muhafaza edilmeyen, etiketsiz, mikrobiyolojik açıdan ve kimyasal açıdan mevzuata aykırı bulunan 1230 adet gıda imha edilmiştir.

Her bireyin güvenli, besleyici ve yeterli besin maddelerine erişimi temel insanı bir hak olarak görülmelidir. Dünyada 821 milyon kişi kronik açlıkla mücadele ederken aynı zamanda da temiz su bulamamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada her yıl ortalama 600 milyon kişide kimyasallar, bakteri, virüs, parazit ve toksin gibi maddelerle bulaşan gıdaların tüketilmesi sonucunda gıda zehirlenmesi vakası yaşanmaktadır. Maalesef, gıda güvenliğine duyulan ihtiyaç ancak gıda zehirlenmesinin ortaya çıkmasından sonra toplum tarafından önemi anlaşılabilmektedir. Güvenli olmayan gıdalar, çok sayıda hastalık yapan bakteri, virüs, parazit ya da kimyasal ve fiziksel tehlikeler dolayısı ile mide bağırsak enfeksiyonlarından başlayıp, kansere kadar varan 200’den fazla hastalığa neden olabilmektedir” 

Gıda israfının önlenmesinde en önemli görev, tüketiciye ve işletmelere düşüyor. Endüstriyel işleme sırasında meydana gelen hatalar, gıda güvenliği için belirlenen standartları karşılamayan tüm maddelerinin boşa harcanmasına sebep oluyor. Güvenli olmayan 1230 adet gıdanın imha edildiği göz önünde bulundurulduğunda gıda zincirinin tüm adımlarında üreticiden son tüketiye kadar herkesin bu zincirdeki sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısında bulunuyoruz.

Print
Posted: Eki 15, 2019,
Categories: Haberler,
Comments: 0,
Tags: